Oma pääoma, EU ja Suomi


Seppänen kiirehtisi velkasaneerausta eurokriisissä

Euroopan unionissa harjoitetaan täysin väärää talouspolitiikkaa, totesi Helsingin Maanantaiklubilla puhunut Esko Seppänen.


– Olemme tekemisissä monimutkaisen järjestelmän kanssa, joka on päällepäin laillinen mutta joka toimii laittomasti. Jopa Nato on demokraattisempi järjestö, latasi Seppänen.


Myös kansanedustajana ja meppinä toimineen taloustoimittajan tuore omaelämäkerrallinen kirja Oma pääoma on ennättänyt jo toiseen painokseen. Seppänen korosti, että kirja on vahvasti tietopohjainen katsaus muutamiin poliittisiin kysymyksiin, joista Suomessa ei juurikaan julkisuudessa keskustella.
 

Hän nosti esille valtioyhtiöiden yksityistämisen, joka on tullut suomalaisille veronmaksajille kalliiksi. Kotimaista kansallisomaisuutta on yksityistetty pilkkahintaan. Muun muassa Fortumin, Enso-Gutzeitin, Kemiran ja Outokummun omistusten alemyynnillä on menetetty valtion kassavirrasta miljardeja euroja jo pelkästään osinkotuloja.
 

Toisaalta Seppäsen kirja sisältää vahvaa Euroopan unionin kritiikkiä.
– EU:ssa päätöksenteko tapahtuu suljettujen ovien takana. EU-tuomioistuin on kaapannut itselleen kansallisille parlamenteille kuuluvaa lainsäädäntövaltaa.
Seppänen hämmästeli suomalaisia oikeusoppineita, jotka eivät joko tietämättömyyttään tai välinpitämättömyyttään ole kiinnittäneet tähän huomiota.
 

Tupaten täydellä Maanantaiklubilla kommenttipuheenvuoron käyttänyt Helsingin Sanomien toimittaja Unto Hämäläinen kiitti Seppäsen EU-kritiikin tasoa verrattuna esimerkiksi eduskuntavaaleissa EU-kriittisinä esiintyviin perussuomalaisiin. Hän pohdiskeli avauksessaan myös Seppäsen ristiriitaista suhdetta valtaan.
 

Seppänen kertoi koonneensa kirjaansa alun perin paljon laajemman aineiston. Nyt pois jääneeseen aineistoon päästään perehtymään, kun Seppäsen valmistelema seuraava kirja kapitalismista ilmestyy.


Laittomat lääkkeet talouskriisiin

Keskustelussa esiin nousi luonnollisesti EU:n talouskriisi ja sen ratkaisuyritykset. Esko Seppänen totesi, että Irlannin pankkikriisi on kymmenkertainen verrattuna Suomen 1990-luvun vastaavaan.
 

– Suuret EU-maat Saksa ja Ranska ovat saaneet muut maat osallistumaan saksalaisten ja ranskalaisten pankkien pelastamiseen. EU:n näkökulmasta toimet ovat laittomia. On porukalla päätetty rikkoa lakia, eivätkä kansalaiset voi edes valittaa Euroopan tuomioistuimeen.
 

Seppäsen mukaan Euroopan keskuspankkia voi hyvällä syyllä kutsua roskapankiksi.
Talouspoliittisesti EU:ssa on käytössä niin sanottu sisäinen devalvaatio, jolla leikataan palkkoja, sosiaaliturvaa ja julkisia palveluja. Seppäsen mielestä parempi vaihtoehto olisi leikata vaikeuksissa olevien valtioiden velkoja mahdollisimman pian. Velkoja joudutaan kuitenkin ennemmin tai myöhemmin antamaan anteeksi. Jos tätä lykätään, kasvaa veronmaksajien lasku. Myös Hämäläinen arveli velkasaneerauksen olevan edessä.
 

Seppänen povasi, että Suomessa tullaan keskustelemaan hirmuisista leikkauksista heti eduskuntavaalien jälkeen. Ennen vaaleja eivät valtapuolueet halua siitä tietenkään keskustella. Inflaatio on toinen keino, jolla velkoja tullaan maailmalla hoitamaan, Seppänen varoitti.

Keskustelun päätteeksi nousi esille kysymys vasemmiston näköaloista. Hämäläinen piti selvänä, että vallalle tarvitaan myös vastavalta. Seppänen kannusti radikaalimpaan ja aatteellisempaan vasemmistopolitiikkaan.

MARKO KORVELA

Tiedonantaja nro 14/2011

Ei kommentteja:

Juttuja Maanantaiklubin tapahtumista