Räppiä ja politiikkaa


Musiikki voi aiheuttaa 
poliittista heräämistä

Rap on poliittisen laululiikkeen perillinen

Helsingin helmikuun Maanantaiklubista muodostui yhden naisen show, kun klubille alun perin tulossa ollut Seppo Lampela alias Steen1 joutui perumaan osallistumisensa. Niinpä Linda-Maria Roine, rap-taiteilijanimeltään Mercedes Bentso, vastaili yksin yleisön ja klubin puheenjohtajakaksikon esittämiin kysymyksiin, esiintyi innokkaalle yleisölle ja kertoi kappaleiden lomassa myös niiden taustoista.

Mielipiteet esiin

Roine on ollut julkisuudessa esillä paitsi musiikkinsa, myös mielipiteittensä vuoksi. Tiedonantajassakin syksyllä haastateltu Roine on antanut kasvot syrjäytetyille nuorille. Hän on itse käynyt nuorempana läpi rankkoja kokemuksia. Yksinhuoltajaperheen tytär ajautui päihteiden täyttämään elämään, josta rimpuili irti musiikin avulla.

Roine on halunnut kertoa kokemuksistaan ja mielipiteistään julkisesti. Myös hänen sanoituksissaan otetaan kantaa.

Roine totesi, että hänellä on aina ollut mielipiteitä eikä hän häpeä niiden esille tuomista. Syrjäytymisen sijasta hän käyttää syrjäyttäminen-termiä. Hänen mielestään työttömäksi ja osattomaksi jääneellä nuorella ei ole mitään häpeämistä – toisin kuin niillä tahoilla, jotka nuoren ovat tästä yhteiskunnasta syrjäyttäneet. 

Väkivaltaa musiikissa – ei kaduilla

Yleisön joukkoon pujahtanut teatteriohjaaja Lauri Maijala pohti, että rap on poliittisen laululiikkeen perillinen. Roine kertoi päätyneensä rap-musiikin pariin, koska on sanakeskeinen ihminen. Hänen lyriikkansa voisivat yhtä hyvin toimia runoinakin. Suomen kielessä on hänen mukaansa eniten tunnetta. Häntä viehättävät suomen kielen mahdollistamat sanakikkailut ja kaksoismerkitykset. 

Yleisöä huolestutti joissakin Mercedes Bentson kappaleissa vilahtava väkivalta. Roine totesi, ettei ole pasifisti muttei myöskään kannusta ihmisiä väkivaltaan. Hänen mielestään on parempi, että vihaisuus ja väkivalta pysyvät musiikissa eivätkä purkaudu kaduilla kanssaihmisiin. 

Voiko musiikki muuttaa maailmaa, pohti eräskin kysyjä.
– Itselle on suuri merkitys ollut muun muassa Palefacella ja Steen1:llä. Kyllä musiikki voi aiheuttaa poliittistakin heräämistä, arvioi Roine.

Yleinen uhkaava ilmapiiri jurppii

Vuosi on ehtinyt vaihtua ja muutama kuukausi vierähtää siitä kun Roine oli Tiedonantajan haastattelussa. Onko tässä ajassa ehtinyt tapahtua jotain uutta, joka nuorta rap-artistia jurppii?
– Monet asiat jurppivat, mutta eniten pelottaa tunne, että jotain pahaa on tapahtumassa: sellainen yleinen uhkaava ilmapiiri, toteaa Roine vakavana.

Ilmapiiriin vaikuttavat etenkin mediaan tasaisin väliajoin putkahtavat puheenvuorot, joissa ihmisiä pelotellaan velkaantumisella ja kestävyysvajeella ja vaaditaan milloin palkanalennuksia, milloin sosiaaliturvan vastikkeellistamista – ylipäätään hyvinvointivaltion rapauttamista.

MARKO KORVELA
Tiedonantaja nro 7/2014

Juttuja Maanantaiklubin tapahtumista