Lähi-itä, Etelä-Amerikka, USA... Mihin suuntaan maailma on menossa?


Maanantaiklubi – vaihtoehtoista keskustelukulttuuria

Kriittistä keskustelua ja kulttuuria jo yli kuuden vuoden ajan menestyksekkäästi yhdistellyt Maanantaiklubi sai uudet puitteet helmikuun alussa, kun se siirtyi olutravintola Milenkaan.

Tšekkiläistyylinen Pivnice Milenka sijaitsee Sörnäisten rantatien ja Hämeentien välissä osoitteessa Haapaniemenkatu 3-5. Maanantaiklubin intiimin vuorovaikutuksen kannalta ravintola on mainio valinta. Tämän saivat kokea kaikki ne kuutisenkymmentä henkeä, jotka helmikuun neljännen päivän iltana saapuivat kodikkaaseen Milenkaan keskustelun ja musiikin houkuttelemina.


Illan aloitti teatteriohjaaja Rauni Salminen esittämällä espanjalaisen lakkolaulun Tehyn työtaiston k
unniaksi. Akustisella kitaralla itseään säestänyt Salminen lauloi tunteikkaasti myös mm. veljeydestä sekä kapitalismista Ángel Parran ja Joan Baezin sanoin ja sävelin.

Irakin sodan miljoonat uhrit

Kapitalismi ja imperialismi olivat vahvasti läsnä myös keskustelun ensimmäisessä avauksessa, jonka piti Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen laitoksen lehtori, dosentti Pertti Multanen. Multanen pohti Lähi-idän räjähdysherkkää tilannetta ja Yhdysvaltain toimia alueella.

Hänen mukaansa Irakissa on Persianlahden sodasta lähtien, 1990-luvun alun jälkeen kuollut sotien ja pakotteiden seurauksena jo kaksi-kolme miljoonaa siviiliä. Tämä tulee heijastumaan koko Lähi-idän kehitykseen vuosikausiksi.

USA ja Israel pyrkivät muokkaamaan alueen kartan uuteen uskoon pilkkomalla nykyiset Lähi-idän valtiot pienemmiksi etnisten ja uskonnollisten rajalinjojen mukaisesti. Tällöin ne ovat helpommin hallittavissa, ja myös Israel voi uskontoon pohjautuvana valtiona perustella paremmin arabien ja palestiinalaisten karkoittamisen alueeltaan.

Multanen uskoo, että pitkällä tähtäimellä syy Yhdysvaltojen aggressiiviseen aktiivisuuteen Lähi-idässä löytyy Kiinan, Intian ja Venäjän kasvavasta mahdista. Vaikka USA:n miehitysjoukkojen mandaatti Irakissa umpeutuu pian, arvelee Multanen sotilaiden jäävän maahan vuosikausiksi.
Uudet konfliktit alueella ovat mahdollisia. Maallisten johtajien valta vähenee protestien kanavoituessa uskonnollisten liikkeiden kautta.

Etelä-Amerikan vasemmisto

Etelä-Amerikan kehityksestä puhui illan toinen alustaja, Helsingin yliopiston valtio-opin professori Teivo Teivainen. Kansainvälinen finanssipääoma näyttelee alueella niin vahvaa roolia, että vasemmistolaisten presidenttien on vaikea toteuttaa siitä riippumatonta politiikkaa.


Esimerkiksi Luiz Inácio Lula da Silvan ensimmäinen kausi Brasilian presidenttinä oli pettymys monille, jotka odottivat hänen nostavan maan vihdoin Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston ikeen alta.

Hugo Chávezin ideoima, vasta perustettu Etelän pankki pyrkii vähentämään
näiden organisaatioiden valtaa rahoittamalla alueellisia kehityshankkeita. Teivainen ei usko pankin perustamisen vaikuttavan suuresti kansainvälisten rahoituslaitosten valtaan, mutta sanoo sen olevan tärkeä askel matkalla kohti kansallista itsemääräämisoikeutta. Teivainen pitää positiivisena vaatimuksia talouden politisoimisesta. Hänen mukaansa ihmiset alkavat ymmärtää, että talous ei olekaan demokratian ulkopuolinen, itsenäinen toimija.

Alustuksista virinnyt keskustelu virtasi vuolaana. Siinä sivuttiin niin USA:n sotilastukikohtien asemaa kuin Kiinan investointeja. Lopuksi kaikki poistuivat koteihinsa hyvillä mielin päät täynnä uusia ajatuksia.

Maanantaiklubia yhdessä Yrjö Hakasen kanssa vetävä Irene Auer oli tyytyväinen illan antiin. Joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina pidettävä klubi on vakiinnuttanut asemansa vaihtoehtoisena keskustelufoorumina. Toimintaa kuitenkin kehitetään jatkuvasti, ja Auer toivoo lukijoilta ehdotuksia aiheiksi, alustajiksi ja artisteiksi. Maanantaiklubille on vapaa pääsy ja sen kotisivut löytyvät osoitteesta http://maanantaiklubi.blogspot.com/

LAURI ALHOJÄRVI
Kirjoittaja on Alppilassa asuva muusikko ja Afrikan-tutkimuksen opiskelija
Eespäin nro 1/2008

Ei kommentteja:

Juttuja Maanantaiklubin tapahtumista