6. toukokuuta 2019

Zero points - Israelin euroviisut


Miten suhtautua Euroviisujen järjestämiseen Israelissa, joka miehittää laittomasta palestiinalaisten alueita? Miten kansojen laulut ja kulttuurit voivat kohdata maassa, joka sortaa toista kansaa ja ylläpitää apartheidin kaltaista järjestelmää? Voimmeko sulkea silmät ja vain bailata iloisesti? Tai voiko euroviisuilla vaikuttaa positiivisesti ja rakentaa solidaarisuutta?

Tästä keskustellaan toukokuun alun Maanantaiklubilla Kallion ravintola Oivassa. Mukana laulaja-lauluntekijä Merikukka Kiviharju, euroviisufani Ismo Puljujärvi ja rauhanaktivisti Syksy Räsänen.Lisäksi kuullaan tietysti myös euroviisuja. Niitä esittää trubaduuri Miika Mamia

Euroviisut ovat iloinen asia ja yhdistävät ihmisiä yli rajojen. Tel Avivissa järjestettäviin euroviisuihin ei palestiinalaisilla ole kuitenkaan vapaata pääsyä. Palestiinalaisten kulttuuri- ja toimittajajärjestöjen aloitteesta on käynnistynyt kansainvälinen kampanja Israelin Euroviisujen boikotoimiseksi. 
Boikottiliikkeen mukaan Israelin hallitus pyrkii käyttämään Eurovision laulukilpailuja valkopestäkseen miehityspolitiikkaa ja suunnatakseen huomion pois sotarikoksista.
Israelin Euroviisujen boikottia tukevat myös monet suomalaiset taiteilijat, mm. Suomea aikoinaan viisuissa edustaneet Kaija Kärkinen ja Boulevard-yhtyeen solisti Kyösti Laihi.

Maanantaiklubin euroviisu-ilta 6.5. klo 19 – 21 ravintola Oiva, Porthaninkatu 5. Kunkin kuukauden ensimmäisenä maanantaina järjestettävän Maanantaiklubin vetäjinä Maria Malmström ja Yrjö Hakanen. Vapaa pääsy.