Suomen ja Israelin asekauppa

Suomen ja Israelin vaietut asekaupat
 

Suomi ajaa YK:ssa asekauppasopimusta, joka kieltäisi asekaupan ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyvien maiden kanssa. YK on todennut Israelin syyllistyneen vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin Gazan alueella.

Suomi käy mittavaa asekauppaa Israelin kanssa. Vuoden 1999 jälkeen Suomi on ostanut israelilaisia aseita yli 150 miljoonalla eurolla. Näin Suomi tukee israelilaisia yhtiöitä, jotka hyötyvät taloudellisesti muun muassa lapsiin ja siviileihin kohdistuneista Israelin armeijan hyökkäyksistä.

Näiden kahden linjan ristiriidan nosti esille Maanantaiklubin keskustelutilaisuudessa Bruno Jäntti ICAHD-Finland –ryhmästä. Puolustusministeriön hallitusneuvos Jouko Tuloisela puolustautui sillä, että ministeriön asia ei ole arvioida asekauppoja ihmisoikeuksien kannalta. Hänen mukaansa myös israelilaisomistus on laajentunut firmoissa sen jälkeen, kun kauppoja alettiin tehdä. Keskustelussa kävi kuitenkin ilmi, että puolustusministeriö ei valvo käytännössä mitenkään sitä, mihin Suomesta muun muassa israelilaisille yhtiöille myydyt aseet päätyvät.

Ei kommentteja:

Juttuja Maanantaiklubin tapahtumista